Get Mystery Box with random crypto!

Ad-Dien Abdul Kadir

Telgraf kanalının logosu addien90 — Ad-Dien Abdul Kadir A
Kanaldan konular:
Pbakl
Telgraf kanalının logosu addien90 — Ad-Dien Abdul Kadir
Kanaldan konular:
Pbakl
Kanal adresi: @addien90
Kategoriler: Bloglar
Dilim: Türk
aboneler: 32.10K
Kanaldan açıklama

Writer | Editor | Mantan Editor Majalah Solusi & al-Ustaz.
Channel yang mengumpulkan tulisan-tulisan, sisi pandang, life thoughts dan perkongsian ilmu daripada Ad-Dien Abdul Kadir.
Menjemput semua untuk join channel ini. Ahlan wa sahlan (Welcome here)!

Ratings & Reviews

2.00

2 reviews

Reviews can be left only by registered users. All reviews are moderated by admins.

5 stars

0

4 stars

0

3 stars

1

2 stars

0

1 stars

1


En son Mesajlar 26

2021-10-06 15:06:44 Assalamualaikum, sekadar makluman. Saya demam panas dari semalam. Saya mungkin tak online seketika. Buat semua yang ada urusan business dengan saya, minta tangguh sebentar ya. Saya akan reply semua lepas saya sembuh, doakan saya ye. Mohon maaf kalau ada salah silap selama ni.
4.1K views12:06
Aç / Yorum Yap
2021-09-29 17:30:36 Jom follow Tiktok yang bermanfaat

Yang ada tiktok tu follow okay

Klik sini: https://vt.tiktok.com/ZSeJwK3Ld/
3.0K views14:30
Aç / Yorum Yap
2021-09-18 17:22:37 You are strong, but you also tired and that is okay.
11.0K views14:22
Aç / Yorum Yap
2021-09-18 17:16:36 We are not what happened to us, we are what we are holding on to.
11.0K views14:16
Aç / Yorum Yap
2021-09-17 18:26:03 Let's not try to figure out everything at once. Breath and focus on one thing at a time.
11.7K views15:26
Aç / Yorum Yap
2021-09-16 15:39:34 Prioritize your mental and spiritual wellness. Do things that make you happy. Take time to nurture yourself. Don’t rush the process. Don’t judge where you’re at or where you think you should be. Just be kind and patient with yourself. Things are unfolding for you.
12.2K views12:39
Aç / Yorum Yap
2021-09-15 10:32:08 Hujan,
Darimu aku belajar untuk selalu menyejukkan meskipun sedang jatuh dan rapuh.
11.7K views07:32
Aç / Yorum Yap
2021-09-13 09:57:21 Dalam perbahasan Fiqh, ada dibahaskan hukum Takhatti al-Riqab (langkah bahu jemaah yang duduk) ketika hari solat Jumaat. Disisi Imam an-Nawawi, ianya haram. Kita langkah bahu orang pun tak elok, ini kan pulak potong queue. Datang solat Jumaat tapi dapat dosa. [Raudhah al-Tolibin 11/224]

Nak buat camne kalau pengurusan masjid pun tak tahu bab fiqh ni kan tapi kalau tak ikut fiqh pun pakai common sense pun boleh tahu benda macam tu salah dan tak patut. Too bad even dalam hal masjid pun dipolitik dan berat sebelah. Jauh lagi la nak maju Malaysia ni.

Kalau dah tahu hari Jumaat nak solat Jumaat, VIP pun kenalah datang awal. Tak boleh busy jadi alasan ketidakadilan. Kaedah Fiqh sebut:

كل ‌من ‌سبق ‌إلى ‌مباحٍ ‌فهو ‌أحق ‌به
Setiap orang yang mendahului dalam perkara yang harus maka dia berhak keatasnya.

Apa itu perkara harus dalam kaedah tersebut? Perkara yang tidak melibatkan harta pemilikan orang tertentu. Perkara yang melibatkan hak orang ramai maka ianya hal yang harus. Alasan VIP busy, ada slot khas bercangkah dengan kaedah fiqh. [Talqih al-Afham al-'Aliyyah 3/39]

Masjid bukan milik Raja, bangsawan atau sesiapa. Masjid untuk semua orang termasuk bukan Islam jika mereka memerlukan perlindungan. Sepatutnya VIP dan orang atasan lah kena tunjuk tauladan kepada rakyat biasa dengan datang awal dari orang lain. Bukan buat alasan macam ni.
11.8K views06:57
Aç / Yorum Yap
2021-09-10 01:00:03 Hari ni nak ajak Sedekah Subuh di hari Jumaat dengan Pertubuhan Imaan Malaysia. Niatlah di dalam hati dengan terperinci untuk dunia dan akhirat.

"Ya Allah, dgn berkah sedekah ini mudahkan lah pekerjaan ku"

"Ya Allah, dgn sedekah ini aku mohon sampaikan pahalanya utk kedua orang tua ku"

Sedekah subuh ni, bila anak anak dah buat, anak-anak dapat rasa perubahannya. insyaAllah

Taja: https://kliksini.my/dermabawang
9.8K views22:00
Aç / Yorum Yap